Je concept of merk in licentie geven aan een coöperatie

In dit artikel

Intellectual Property (IP) in de coöperatie

In een coöperatie kun je intellectueel eigendom opbouwen. Dit kan een merknaam zijn die waarde heeft, concepten, werkwijzen, databases of klantcases. De Engelse term is Intellectual Property ofwel IP. Het blijft altijd een keuze of je dit IP neerlegt bij de individuele leden, die het ontwikkeld hebben, of op naam zet van de coöperatie. Een concept zal vaak van een lid zijn, een merknaam is vaker van de rechtspersoon zelf.

Gelijkwaardige samenwerking of niet?

Het kan zijn dat jullie samenwerking van de basis af begint en dat iedereen zijn contacten, referenties en ideeën inbrengt. De coöperatie start dan heel gelijkwaardig. Het kan ook zijn dat één of meer van de leden al langer bezig zijn met een concept, merk of product wat echt waarde blijkt te hebben. Via de coöperatie kunnen de anderen hiervan profiteren.

Maar hoe ga je om met deze inbreng? Zodra het concept of merk wordt overgedragen aan de coöperatie is het van alle leden gezamenlijk. En mocht jij als inbrenger je lidmaatschap opzeggen of de coöperatie gaat failliet, dan ben je het kwijt. Hier hebben we een oplossing voor ontwikkeld.

Licentie-overeenkomst

Het merk, concept, de software of het octrooi, kortom, het intellectuele eigendom, blijft van degene die het ontwikkelt heeft. Als dit meer dan één persoon is, dan moet je eventueel je belangen bundelen in een vof of BV. De persoon, vof of BV gaat nu een overeenkomst aan met de coöperatie waarin geregeld wordt dat de coöperatie het intellectuele eigendom mag gebruiken: een licentieovereenkomst. Hierin kun je ook een vergoeding voor het gebruik afspreken, bijvoorbeeld een percentage van de omzet.

Franchise met de leden van de coöperatie

Als je meer controle wilt houden over het gebruik van je concept of merknaam, bijvoorbeeld hoe de individuele leden van de coöperatie het gebruiken, dan heb je een aanvullende overeenkomst nodig met die leden zelf. Dit lijkt dan meer op een franchise-overeenkomst. Eventueel kun je in de statuten van de coöperatie opnemen dat alleen diegenen die zo’n overeenkomst hebben, lid mogen worden.

Overeenkomst werkt beter dan de meerderheid van stemmen houden

Als je gebruik maakt van een licentie- of franchiseovereenkomst dan kun je in de coöperatie iedereen een gelijke stem geven. Jouw belangen zijn namelijk al door de overeenkomst gewaarborgd. Dit is meestal motiverender voor de andere leden dan de situatie waarin de initiatiefnemers extra stemrecht krijgen of altijd minimaal 51% van de stemmen houden. Maar als je dat wilt kunnen we dat ook voor je regelen.

Snel een overeenkomst op basis van onze vragenlijsten

De Coöperatie expert heeft onderhand enkele tientallen initiatiefnemers geholpen met het beschermen van hun intellectueel eigendom. Wij hebben een vragenlijst ontwikkeld die je zelf eenvoudig kunt invullen met alles wat je geregeld wilt hebben. Alle essentiële zaken staan hierin. Op basis van jullie antwoorden kan onze juriste binnen enkele weken een complete licentieovereenkomst opstellen. De investering voor een licentie-overeenkomst is 850 euro excl. BTW.

Tijdens het samenwerkingsconsult of oprichtingsgesprek gaan we op deze situatie in, maar je kunt ook vooraf contact opnemen met de adviseur bij jou in de regio.

Direct contact met een adviseur?

Deel dit artikel