Omzetten van een consultancy BV in een coöperatie

Voor veel consultancy bedrijven is een BV een logische vorm. Er is een beperkt aantal oprichters of partners, die de bedrijfsopbouw hebben gedaan of zich hebben ingekocht, de overige consultants zijn in loondienst. Dit model heeft lang goed gewerkt, maar staat steeds vaker onder druk.

Zelfstandigheid is een goed alternatief voor loondienst

In de eerste plaats is de markt voor consultancy diensten competitiever geworden. Naast de consultancy bureaus zijn er voor kleinere advies- en interimklussen ook veel zelfstandigen in de markt. De omzet neemt hierdoor af of vertoont een grilliger verloop. Daarnaast lonkt ook voor de eigen medewerkers het eigen ondernemerschap. Zij zien anderen die zo werken, en zien ook dat het consultancybureau hen soms verkoopt voor meer dan het dubbele van hun salariskosten. Consultants die grotendeels hun eigen werk kunnen binnenhalen zijn daarmee ook de eerste consultants die je als bedrijf zult verliezen.

Hoe mooi zou het zijn als gebruik kunt maken van dat ondernemerschap zonder je ervaren consultants helemaal te verliezen of als concurrent te krijgen. Of om je bedrijf verder uit te breiden met een flexibele schil zonder nieuwe loondienstverbanden aan te gaan. Dat haalt risico’s uit je bedrijf en geeft meteen nieuwe impulsen.

Plaats een coöperatie naast je BV

Eén van de opties die we hiervoor al een aantal malen hebben toegepast is het oprichten van een coöperatie met dezelfde naam als de BV. Alle opdrachten van klanten worden langzaam overgeheveld naar de coöperatie, die het gezicht naar de markt wordt. De partners en de senior consultants die dat willen gaan vanuit een persoonlijke BV of als zelfstandig ondernemer factureren aan de coöperatie voor het werk dat zij verrichten. De BV stuurt maandelijks een factuur voor de diensten van de medewerkers in loondienst (voor zover deze niet overgaan naar de coöperatie) en ontvangt een percentage van de omzet als vergoeding voor de merknaam en goodwill.

Beter gebruik van je goede naam en dus meer goodwill

Het voordeel van deze opzet is dat het de senior consultants de gelegenheid geeft om zelfstandig ondernemer te worden, terwijl ze wel binnen de structuur van het bedrijf blijven en gebruik maken van de goede naam van het bedrijf. Daar dragen ze een percentage van hun omzet voor af. Ook adviseurs uit de flexibele schil kunnen op deze manier gaan werken. De partners/eigenaren van de BV zien de naam van hun bedrijf op deze manier breder toegepast en ontvangen meer winst met minder risico. Uiteindelijk kunnen ze hun werkzaamheden (die via de coöperatie lopen) afbouwen en toch als aandeelhouder in de BV blijven meesturen op het merk en inkomsten houden. Of hun aandeel in de BV (deels) verkopen en toch opdrachten blijven doen.

Spanningsveld tussen coöperatie en de oorspronkelijke partners

Zowel de partners uit de BV, de senior consultants en de adviseurs uit de flexible schil kunnen onder voorwaarden lid worden van de coöperatie. Samen bepalen zij het operationele beleid. Het beleid rond marketing, positionering en dienstenportfolio wordt door de aandeelhouders van de BV bepaald, zij hebben ook de verantwoording om hierin te blijven investeren. Tussen de coöperatie en de BV kan een spanningsveld ontstaan. Daarom is het van belang om de rechtspersonen en de relatie daartussen zorgvuldig in te richten.

De Coöperatie expert heeft hier ervaring in. Met de huidige eigenaren en de mogelijke nieuwe leden van de coöperatie kijken we wat voor verwachtingen er leven en wat de beste opzet is. Graag vertellen we u over de succescases. Neem contact op met Alfred Griffioen, 06-24776865.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *