Maatschap of vof: verschil en gevolgen voor aansprakelijkheid

Het grootste verschil tussen een maatschap en vof is de aansprakelijkheid van de leden. Die aansprakelijkheid is bij een maatschap iets beperkter, maar je bent nog steeds persoonlijk aansprakelijk voor de fouten van je partners. De enige manier om die aansprakelijkheid wel uit te sluiten, is met een BV of coöperatie.

In dit artikel

Kenmerken van een VOF

Bij een vof (vennootschap onder firma) zijn de vennoten ieder aansprakelijk voor de alle schulden van de vof. Dus ook de schulden veroorzaakt door een andere vennoot.

Een vennootschap onder firma zet je op met een contract tussen de vennoten en schrijf je vervolgens in bij de Kamer van Koophandel. Een vof wordt vaak gebruikt voor mensen die samen een bedrijf hebben, bijvoorbeeld een marketingbureau, een winkel of productiebedrijf.

De vof is fiscaal transparant. Opdrachtgevers van de vennootschap gelden als jouw opdrachtgevers, en de gemaakte winst wordt elk jaar verdeeld over de vennoten.

Kenmerken van een maatschap

Bij een maatschap zijn de maten ieder aansprakelijk voor een gelijk deel van de schulden van de maatschap. Daarnaast kan een opdrachtgever er voor kiezen om een maat volledig aansprakelijk te stellen, als dat degene is aan wie specifiek de opdracht is verleend.

Een maatschap zet je op met een contract tussen de maten en schrijf je vervolgens in bij de Kamer van Koophandel. Een maatschap wordt vaak gebruikt voor mensen met een zelfstandig beroep die samen werken ‘beroepsbeoefenaren’.

De maatschap is fiscaal transparant. Opdrachtgevers van de maatschap gelden als jouw opdrachtgevers, en de gemaakte winst wordt elk jaar verdeeld over de maten.

Alternatief: BV of Coöperatie

Bij een BV of coöperatie als samenwerkingsvorm is er een aparte rechtspersoon die aansprakelijk is richting opdrachtgevers. De achterliggende eigenaren kunnen alleen het geld kwijtraken dat ze hierin gestoken hebben.

Een BV of coöperatie is niet fiscaal transparant. Als je al je werk doet via deze rechtspersoon, dan heb je fiscaal gezien maar één opdrachtgever. Winst kun je verdelen of tijdelijk oppotten.

Een BV of coöperatie richt je op bij een notaris. Van deze twee is de coöperatie het meest flexibel. Als je niet al je activiteiten via de vof of maatschap doet, maar ook nog een deel rechtstreeks aan opdrachtgevers kunt factureren (vanuit een eigen eenmanszaak bijvoorbeeld) dan is een ondernemerscoöperatie een goede keuze. Je kunt dan je ondernemersvoordelen houden en toch de aansprakelijkheid voor fouten van je mede-ondernemers grotendeels beperken.

Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Of vul het formulier in en één van onze specialisten neemt telefonisch contact met je op voor een kennismakingsgesprek. Ook vertellen we je meer over onze werkwijze en de kosten in jullie situatie.

Anja van Velsen_de Coöperatie expert
Alfred Griffioen

Deel dit artikel