Samen investeren

Een coöperatie is een prima rechtsvorm om samen in te investeren en waarde op te bouwen, hij is daarvoor veel flexibeler dan een BV. Waar je bij een BV het hebt over aandelen, kan een coöperatie certificaten uitgeven, die recht geven op winst en zeggenschap. Certificaten kun je zonder tussenkomst van een notaris overdragen, en zijn dus ideaal als je grote groepen investeerders hebt, of de aandelenverhoudingen vaak wijzigen.

Eenvoudige investeringscoöperatie

Een investeringscoöperatie is een goed alternatief voor een BV. Ieder lid in de coöperatie heeft zeggenschap en recht op winst naar rato van het geld dat hij of zij ingebracht heeft. Nieuwe leden kunnen gemakkelijk toetreden en je hoeft niet voor elke wijziging naar de notaris. Wij helpen je snel met de opzet.

Werknemers belonen in aandelen

Het belonen van medewerkers in aandelen is interessant voor start-ups, maar ook voor meer gevestigde bedrijven. Nieuwe wetgeving is onderweg om dit fiscaal aantrekkelijker te maken. Maar nu je bedrijf daar al klaar voor door je aandelen via een coöperatie te certificeren.

Sharefunding investeringscoöperatie

Wil je een coöperatie gebruiken om geld op te halen bij een grotere groep investeerders of medewerkers? Of is er al een STAK of andere regeling? Dan helpen we om alle mogelijke risico’s af te dekken en begeleiden we je graag tot en met de eerste ledenvergadering.

Energiecoöperatie

Niet iedereen heeft een eigen dak waar zonnepanelen op kunnen. Samen kun je een grote installatie plaatsen op bijvoorbeeld een school, loods of flatgebouw. De overheid maakt dit fiscaal aantrekkelijk met de postcoderoosregeling. Of je kunt gebruik maken van de SDE+ subsidie.

Heb je meer advies nodig?

Als je nog niet precies weet wat voor coöperatie bij jullie past, of je hebt meer vragen dan we in een telefoongesprek kunnen beantwoorden, boek dan een samenwerkingsconsult. In een gesprek van circa 2 uur kijken we onder meer naar de volgende aspecten:

  • Verdeling van kosten en opbrengsten, en wat er gebeurt met eventuele winst.
  • Voorwaarden voor lidmaatschap.
  • Verdeling van zeggenschap.
  • Individuele belangen van de leden, bijvoorbeeld als iemand al veel werk heeft verricht of een concept of sterke merknaam inbrengt.

De kosten voor dit consult zijn 495 euro excl. BTW. 

Werkwijze

Of je ons belt of eerst mailt, we nemen altijd de tijd voor een telefonische kennismaking, om uit te leggen hoe we werken en om te checken of een coöperatie mogelijk de juiste oplossing is. Tijdens een adviesgesprek duiken we verder in jullie plannen, geven we uitleg en beantwoorden we al je vragen. Wordt het een coöperatie? Dan helpen we jullie met alle formulieren en leggen de juiste ondertekening vast. Per email ontvang je de concept stukken, en pas als alles voor jou helder is, gaat onze notaris de akte(s) passeren. Lees meer…

Algemene vraag?

Je kunt via het formulier op onze contactpagina je vragen stellen.