Samen investeren

Een coöperatie is een prima rechtsvorm om samen in te investeren en waarde op te bouwen, hij is daarvoor veel flexibeler dan een BV. Waar je bij een BV het hebt over aandelen, kan een coöperatie certificaten uitgeven, die recht geven op winst en zeggenschap. Certificaten kun je zonder tussenkomst van een notaris overdragen, en zijn dus ideaal als je grote groepen investeerders hebt, of de aandelenverhoudingen vaak wijzigen.

Investeringscoöperatie

Een investeringscoöperatie is een goed alternatief voor een BV. Ieder lid in de coöperatie heeft zeggenschap en recht op winst naar rato van het geld dat hij of zij ingebracht heeft. Nieuwe leden kunnen gemakkelijk toetreden en je hoeft niet voor elke wijziging naar de notaris. 

Start-up coöperatie

Hoe geef je je start-up juridisch vorm op zo’n manier dat ieders inbreng op eerlijke wijze beloond wordt? Met deze variant op de investeringscoöperatie laat je ook inzet in tijd en ideeën meewegen in het aandeel dat je opbouwt. Ook grote investeerders kunnen op een goede manier instappen.

Financieringscoöperatie

In een financieringscoöperatie worden de belangen van een grote groep kleinere aandeelhouders (medewerkers, klanten, crowdfunders) gebundeld in één coöperatie, die een aandeel neemt in het eigenlijke bedrijf. De financiers ontvangen certificaten van aandelen, vergelijkbaar met bij een STAK, en oefenen samen zeggenschap uit. 

Energiecoöperatie

Niet iedereen heeft een eigen dak waar zonnepanelen op kunnen. Samen kun je een grote installatie plaatsen op bijvoorbeeld een school, loods of flatgebouw. De overheid maakt dit fiscaal aantrekkelijk met de postcoderoosregeling. Of je kunt gebruik maken van de SDE+ subsidie.

Werkwijze

Of je ons belt of eerst mailt, we nemen altijd de tijd voor een telefonische kennismaking, om uit te leggen hoe we werken en om te checken of een coöperatie mogelijk de juiste oplossing is. Tijdens een adviesgesprek duiken we verder in jullie plannen, geven we uitleg en beantwoorden we al je vragen. Wordt het een coöperatie? Dan helpen we jullie met alle formulieren en leggen de juiste ondertekening vast. Per email ontvang je de concept stukken, en pas als alles voor jou helder is, gaat onze notaris de akte(s) passeren.

Algemene vraag?

Je kunt via het formulier op onze contactpagina je vragen stellen.