Coöperatie voor zzp’ers in de zorg

Een coöperatie is een geschikte rechtsvorm voor samenwerkingsverbanden tussen zzp’ers in de zorg. Veel professionals in de thuiszorg, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en andere BIG-geregistreerde zelfstandigen werken nu via zorgorganisaties. Over het algemeen maken deze organisaties hierop een flinke marge, wat af gaat van de verdiensten van de zorgprofessional.

Inhoudsopgave

Coöperatie biedt zorgverleners meer zelfstandigheid en hogere vergoedingen

Opdrachtgevers zoals gemeenten en zorgkantoren doen niet graag zaken met ‘losse’ professionals. Coöperaties van zorgverleners maken wel een goede kans op opdrachten. Diverse zorgcoöperaties zijn WTZi erkend en door opdrachtgevers gecontracteerd. En ook waar gewerkt wordt voor individuele clienten, al dan niet met PGB’s, helpt het samenwerken in een coöperatie bij het verkrijgen van opdrachten, vervanging en verantwoording.

Wel moeten zzp’ers in dergelijke samenwerkingsverbanden goed kijken naar hun status als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als dat niet mogelijk is, is de werknemerscoöperatie een goed alternatief.

Drie mogelijke vormen om samen te werken

Onderstaand zijn de geldstromen weergegeven voor drie toepassingen van de coöperatie: als ondernemerscoöperatie, als faciliterende coöperatie en als werknemerscoöperatie. In het eerste geval factureren de ondernemers aan de coöperatie, in het laatste geval krijgen zij een salaris.

Ondernemerscoöperatie
Faciliterende coöperatie
Werknemerscoöperatie

Ondernemerscoöperatie

Wil je voor grotere opdrachtgevers kunnen werken en daarbij zelfstandig ondernemer blijven? Dan is een ondernemerscoöperatie het beste model. De coöperatie werkt dan als een soort bemiddelingsbureau of zorginstelling, en kan zelfs een WTZi erkenning aanvragen. Wel moet je als ondernemer voldoende zelfstandig kunnen werken (dus bijvoorbeeld niet in een vast rooster) en naast de coöperatie ook andere opdrachtgevers hebben om gebruik te maken van de ondernemersaftrek.

In aanvulling op de standaard ondernemerscoöperatie zorgen wij ervoor dat de statuten worden uitgebreid met de benodigde bepalingen voor de WTZi erkenning en met de belangrijkste punten uit de zorgbrede governancecode. De kosten voor deze uitgebreide coöperatie bedragen 2650 euro excl. BTW inclusief drie adviesgesprekken.

Faciliterende coöperatie

Werk je vooral voor individuele cliënten, bijvoorbeeld in de verzekerde zorg of op basis van PGB’s? Dan is een faciliterende coöperatie een goede oplossing. Alle leden houden zelf hun opdrachtrelatie met hun klanten, maar marketing, je website, administratie en eventuele vervanging wordt in een coöperatie geregeld. Je fiscaal ondernemerschap is geen probleem, alleen kun je niet met een groep samen voor grotere klanten werken.

Werknemerscoöperatie

Geef je minder om je zelfstandig ondernemerschap met alle bijkomende verplichtingen, maar wil je wel veel invloed uitoefenen op de manier van werken? Dan kun je denken aan een werknemerscoöperatie. Je bent dan in dienst van de coöperatie voor een normaal salaris, maar jullie beslissen samen over het beleid en als het goed gaat krijgt iedereen een winstuitkering. Op deze manier kun je ook voor grote opdrachtgevers werken, ook in een ondersteunende rol en in roosters.

Heb je vragen of wil je een afspraak maken?

Algemene vraag?

Je kunt via het formulier op onze contactpagina je vragen stellen.