Coöperatie voor zzp’ers in de zorg

Veel professionals in de thuiszorg, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en andere BIG-geregistreerde zelfstandigen werken nu via zorgorganisaties. Over het algemeen maken deze organisaties hierop een flinke marge, wat af gaat van de verdiensten van de zorgprofessional. De zorg binnen de AWBZ is per 2015 overgeheveld naar de WLz, ZVW en WMO, waardoor er sprake is van meerdere financieringsmogelijkheden voor samenwerkende zzp'ers. In verband met de wet DBA, ook al is de handhaving uitgesteld, zullen zorgorganisaties voorzichtiger worden met het inhuren van zzp'ers.

Coöperatie biedt zorgverleners meer zelfstandigheid en hogere vergoedingen

Opdrachtgevers zoals gemeenten en zorgkantoren doen niet graag zaken met 'losse' professionals. Coöperaties van zorgverleners maken wel een goede kans op opdrachten. De eerste zorgcoöperaties zijn al WTZi erkend en door opdrachtgevers gecontracteerd. En ook waar gewerkt wordt voor individuele clienten, al dan niet met PGB's, helpt het samenwerken in een coöperatie bij het verkrijgen van opdrachten, vervanging en verantwoording.

Drie mogelijke vormen om samen te werken

Wil je voor grotere opdrachtgevers kunnen werken en daarbij zelfstandig ondernemer blijven? Dan is een ondernemerscoöperatie het beste model. De coöperatie werkt dan als een soort bemiddelingsbureau of zorginstelling, en kan zelfs een WTZi erkenning aanvragen. Wel moet je als ondernemer voldoende zelfstandig kunnen werken (dus bijvoorbeeld niet in een vast rooster) en naast de coöperatie ook andere opdrachtgevers hebben om gebruik te maken van de ondernemersaftrek.

In aanvulling op de standaard ondernemerscoöperatie zorgen wij ervoor dat de statuten worden uitgebreid met de benodigde bepalingen voor de WTZi erkenning en met de belangrijkste punten uit de zorgbrede governancecode. De kosten voor deze uitgebreide coöperatie bedragen 1490 euro excl. BTW.

Werk je vooral voor individuele clienten, bijvoorbeeld in de verzekerde zorg of op basis van PGB's? Dan is een faciliterende coöperatie een goede oplossing. Alle leden houden zelf hun opdrachtrelatie met hun klanten, maar marketing, je website, administratie en eventuele vervanging wordt in een coöperatie geregeld. Je fiscaal ondernemerschap is geen probleem, alleen kun je niet met een groep samen voor grotere klanten werken.

Geef je minder om je zelfstandig ondernemerschap met alle bijkomende verplichtingen, maar wil je wel veel invloed uitoefenen op de manier van werken? Dan kun je denken aan een werknemerscoöperatie. Je bent dan in dienst van de coöperatie voor een normaal salaris, maar jullie beslissen samen over het beleid en als het goed gaat krijgt iedereen een winstuitkering. Op deze manier kun je ook voor grote opdrachtgevers werken, ook in een ondersteunende rol en in roosters.

De Coöperatie expert biedt samen met AdCase een complete oplossing

De Coöperatie expert biedt samen met Adcase een compleet traject om te komen tot je eigen zorgcoöperatie. Na een telefonische intake plan je met ons een eerste adviesgesprek. Hierin vertellen we je alles over het samenwerken in een coöperatie en tekenen we alvast documenten voor de oprichting. Daarna volgt een consult met AdCase. AdCase is specialist in de zorg en kan jullie alles vertellen over de vereisten voor een WTZi erkenning en over zorgaanbestedingen. Zij brengen dit consult zelf in rekening. Na schriftelijke afstemming over de inhoud van de statuten wordt jullie coöperatie opgericht.

Ben je er nog niet uit? Kies dan eerst voor een apart samenwerkingsconsult met onze zorgspecialist Jeroen Leclercq voor 350 euro excl. BTW. Je kunt ook met hem contact opnemen voor het direct oprichten van je coöperatie. Zijn nummer is 06-53544195.