Lenteland gemeenschapsboerderijen

Onder het motto “eerlijk voor boeren, gezond voor ons, goed voor de natuur” ontwikkelt Lenteland regeneratieve gemeenschapsboerderijen. Zo creëren zij een verbinding tussen boeren, burgers, grond en voedsel. De lokale gemeenschap profiteert niet alleen van lokaal verbouwd vers voedsel, maar kan ook mede-eigenaar worden van de boerderij waardoor de betrokkenheid bij de boer én de natuur groeit.

De stap naar het oprichten van coöperaties

Medio 2020 was Lenteland op zoek naar hulp bij het opstellen van de statuten. Grotendeels hadden zij zelf al een opzet gemaakt, maar er was met name behoefte aan iemand met kennis van zaken waarmee ze konden sparren en die hen hielp één en ander correct op te stellen. Via een zoektocht op internet kwamen zij uit bij de Coöperatie expert en legden contact met onze expert en oprichter Alfred Griffioen.

De gemeenschapsboerderijen worden in coöperatieve vorm door heel Nederland opgericht. Inmiddels is de oprichting van de eerste drie boerderijen een feit en de vierde is in oprichting in Lochem (Gelderland). Samen met Alfred werd er een statutenmodel ontwikkeld waarmee diverse typen leden op hun eigen manier konden deelnemen.

www.lente.land
Foto door Karlijn Fris (Lenteland boerderij Erve Kiekebos)

100 gemeenschapsboerderijen in Nederland

Dat is het nobele doel van Lenteland. Omdat de coöperatie een flexibele rechtsvorm is waarbij je veel naar eigen inzicht kunt regelen én het gevoel van ‘samen’ uitstraalt, past dit perfect bij dit initiatief. “Alfred heeft ons goed geholpen om de wettelijke vereisten die er zijn te vertalen in de statuten” aldus Wouter Veer van Lenteland. De verschillende ledentypen en daarmee de stemverhoudingen en het verdeelmodel zijn inmiddels vastgelegd. Daarnaast heeft Alfred van advies gediend over wat juridisch wel en niet mag of kan.

Wouter is erg enthousiast over de samenwerking: “In Alfred hebben wij dé Coöperatie expert gevonden. Ze hebben met ons meegedacht en de puntjes de i gezet bij het opzetten van dit bijzondere statutenmodel met meerdere ledentypen. Op een dusdanige manier, dat het in de praktijk ook samen werkt”. Lenteland beveelt de organisatie ook van harte aan bij anderen en zal zonder twijfel ook in de toekomst de hulp van de Coöperatie expert inschakelen.

Een stukje eigenaar worden van een boerderij

Momenteel is stichting Lenteland zelf investeerder voor het realiseren van het beoogde aantal gemeenschapsboerderijen in ons land. Omdat het de bedoeling is dat de boerderijen gedragen worden door de lokale gemeenschap is inmiddels de Lenteland coöperatie U.A. opgericht voor het landelijk werven van investeerders. Wil jij investeren in een eerlijke en duurzame toekomst voor landbouw en zo zelf een stukje eigenaar worden van een regeneratieve boerderij? Kijk dan vooral eens op www.lente.land/investeer-mee voor de mogelijkheden.

Direct contact met een adviseur?

Algemene vraag?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief