De nadelen van de coöperatie en hoe ermee om te gaan

De coöperatie heeft drie aspecten die je als een nadeel kunt ervaren, maar er is wat aan te doen:

  1. De relatieve onbekendheid van de rechtsvorm
  2. De democratische zeggenschapsstructuur
  3. De hogere oprichtingskosten van een coöperatie

In dit artikel

De relatieve onbekendheid van de rechtsvorm

Er zijn in Nederland circa 3000 actieve coöperaties, en honderduizenden BV’s. Doordat de coöperatie in het algemeen minder bekend is, geldt dit ook bij accountants en boekhoudkantoren en wordt deze minder geadviseerd. Toch werkt een coöperatie niet anders dan een BV: de coöperatie kan bezittingen hebben, mensen in dienst nemen en failliet gaan, net als een BV. De coöperatie betaalt net als de BV vennootschapsbelasting en draagt BTW af. Er zijn drie kleine fiscale verschillen, die allemaal in het voordeel van de coöperatie uitvallen.

Sommige banken hebben vanwege de kleinere doelgroep geen processen om rekeningen te openen voor een coöperatie. Bijvoorbeeld de Volksbank of KNAB. Maar bij de ING, ABN-Amro, Rabobank en Triodosbank kun je gewoon een rekening openen.

De democratische zeggenschapstructuur

Als je met meer mensen een onderneming runt, dan moet je samen beslissingen nemen. En als dat veel mensen zijn, die ook nog allemaal een gelijke stem hebben, dan is dat soms lastig. Maar dat hoeft voor een coöperatie niet altijd het geval te zijn. De meeste coöperaties die wij oprichten hebben maar een paar leden, of maar een paar leden die het meest geïnvesteerd hebben en daarmee de meeste certificaten en zeggenschap gekregen hebben. En net als bij een BV geldt dat de meerderheid van de stemmen beslist.

Wil je geen democratische besluitvormingsprocessen? Richt dan in je eentje een BV op en regel alles met overeenkomsten. Maar dan heb je wel de kans dat je kennis of financiering niet in huis krijgt die je met delen van de winst en zeggenschap wel kunt krijgen.

De hogere oprichtingskosten van de coöperatie

Een standaard BV kun je voor 400 euro oprichten, maar dan zijn de statuten ook helemaal standaard. Als je de enige aandeelhouder bent, dan maakt dat niets uit. Als je echter met meer mensen in de BV zit, dan gaat wel tellen hoe de statuten geformuleerd zijn, bijvoorbeeld in besluitvorming en overdracht van aandelen. Veel notarissen branden zich niet aan maatwerk in de statuten. Zij verwijzen je naar een jurist om dan een aandeelhoudersovereenkomst te maken, met daarin aanvullende afspraken. Maar de kosten daarvoor zijn ook snel zo’n 1200 euro.

Bij de Coöperatie expert hebben we ook standaard modellen, maar we toetsen altijd of die ook matchen met jullie doelstellingen en business model. En waar nodig passen we artikelen aan. Zo heb je alles bij elkaar in een korte, relatief leesbare akte.

Bedenk daarnaast dat bij een BV je voor elke wijziging in aandeelhouders of aandelenverhoudingen naar de notaris moet, die daar steeds minimaal 400 euro voor rekent. Bij een coöperatie kun je leden toevoegen met een besluit, en ook certificatenverhoudingen wijzigen, zonder dat je daarvoor naar de notaris hoeft. Het bestuur houdt dit register zelf bij.

Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Of vul het formulier in en één van onze specialisten neemt telefonisch contact met je op voor een kennismakingsgesprek. Ook vertellen we je meer over onze werkwijze en de kosten in jullie situatie.

Deze specialisten helpen je graag verder

Floor Cornelisse

Algemene vraag?

Je kunt via het formulier op onze contactpagina je vragen stellen.

Deel dit artikel