Sharefunding als alternatief voor crowdfunding

Al eens gedacht aan sharefunding, als alternatief voor crowdfunding? Via een investeringscoöperatie is dat handig te regelen.

In dit artikel

Wie heeft er niet gehoord van crowdfunding? Een doeltreffende manier om financiering op te halen voor persoonlijke of zakelijke doelen. Een goede vorm van alternatieve financiering wanneer je op zoek bent naar een lening en een groot netwerk hebt of snel kunt creëren. De bedragen die worden geïnvesteerd per deelnemer zijn doorgaans laag.

Crowdfunding is ook geschikt voor projecten met een maatschappelijke impact. Mensen investeren hier vanuit hun gevoel graag in en delen de actie sneller. Heeft jouw financieringsbehoefte echter niet de ‘aaibaarheidsfactor’ van een goed doel of maatschappelijk project of zit hierin een hoger risico? Niet gevreesd, er is een goed alternatief!

Sharefunding, net even anders dan crowdfunding

Het basisprincipe van beide is hetzelfde, je zoekt financiering bij externe investeerders om je plannen te realiseren. Bij sharefunding gaat het er alleen nét even iets anders aan toe. Dit is dus geen lening, maar het ophalen van eigen vermogen. De investering per deelnemer is gemiddeld substantieel hoger dan bij crowdfunding. Naast ‘de crowd’ omring je je ook met een middelgrote groep serieuze(re) en (semi)professionele investeerders. Om te investeren moeten ze echt geloven in jouw concept/product en dat maakt hen vaak meer betrokken.

Een verschil met crowdfunding is ook, dat de investeerders beloond worden met certificaten. Ze worden in ons concept certificaathouder en dus een stukje mede-eigenaar van jouw onderneming. Bij sharefunding® digitaliseer je, bijvoorbeeld via onze samenwerkingspartner Eyevestor, de certificaten, waardoor het verhandelen ervan makkelijker wordt. Dit platform neemt ook de registratie ervan uit handen en dat maakt het eenvoudig voor de ondernemer en laagdrempelig voor (potentiële) investeerders. We merken dat de vraag naar dit soort durfkapitaal oplossingen via sharefunding vooral voor start-ups en scale-ups een interessante vorm is om zakelijke financiering te verkrijgen.

Je regelt het in een investeringscoöperatie

Een handige manier om sharefunding vorm te geven is in een zogenaamde investeringscoöperatie. Dat maakt veel zaken makkelijker. De coöperatie neemt een deel (of alle) aandelen over van de huidige investeerders. Deze investeerders zijn veelal de oprichters die vervolgens lid worden van de coöperatie en krijgen in ruil voor hun aandelen dan certificaten. Vervolgens worden nieuwe certificaten uitgegeven waar nieuwe investeerders op kunnen inschrijven. Deze certificaten geven dan recht op de winstuitkeringen naar rato van ieders investering. En naar wens in te richten, zeggenschap binnen de coöperatie. Een voordeel is dat je als (investerings)coöperatie niet voor iedere certificaten transactie of wijziging naar de notaris moet. Dat is natuurlijk ook erg handig als er een nieuwe financieringsronde nodig is en nieuwe investeerders willen toetreden.

Zoals bij de oprichting van de meeste rechtsvormen komen er in beginsel wel wat belangrijke zaken kijken bij de oprichting van de investeringscoöperatie. Denk aan de statuten, de ledenovereenkomst, cliëntenonderzoek, melding van de uitgifte bij de AFM en het opstellen van een informatiedocument voor eventuele investeerders (of een prospectus bij financieringen van meer dan 5 miljoen euro). Hierbij helpen wij als Coöperatie expert initiatieven om dit volledig mee op te zetten en in te richten. En als de coöperatie dan eenmaal operationeel is neemt dit je veel rompslomp uit handen. En het belangrijkste is dat je verder kunt met de (door)ontwikkeling van je product, concept en/of uitrol in de markt. Dus zeker het overwegen waard!

Neem gerust eens contact op voor meer informatie hierover. Onze adviseurs helpen je graag verder.

Geschreven door Bart Lemmen (mede-eigenaar en adviseur bij de Coöperatie expert) t.b.v. Hét Ondernemersbelang

Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Of vul het formulier in en één van onze specialisten neemt telefonisch contact met je op voor een kennismakingsgesprek. Ook vertellen we je meer over onze werkwijze en de kosten in jullie situatie.

Anja van Velsen_de Coöperatie expert
Alfred Griffioen

Deel dit artikel