Een coöperatie als rechtsvorm voor een Social Enterprise

De laatste tijd is de social enterprise in opkomst, een onderneming die als doel heeft een bepaald maatschappelijk probleem op te lossen. De organisatie is een echt bedrijf met een bescheiden winstdoelstelling waarbij de winst wordt gebruikt om het bereik van de organisatie uit te breiden.

Een social enterprise als ondernemingsvorm

De social enterprise kan een goed alternatief vormen voor een ‘normaal’ bedrijf. Eigenaren en  werknemers van een social business krijgen op een marktconforme manier betaald voor hun inbreng, maar ontvangen geen rente of winst. Daarmee is de social enterprise, ook in de vorm van een coöperatie, een goede keus voor organisaties actief bij overheden of NGO’s. Mohammed Yunus wordt gezien als de grondlegger van de social enterprise gedachte en hij heeft zeven principes benoemd:

 1. De organisatie heeft tot doel een maatschappelijk probleem op te lossen
 2. De organisatie is financieel en economisch duurzaam opgezet
 3. Eigenaren kunnen geen rendement maken op hun investeringen in de organisatie. Ze krijgen hun investering terug zonder rente of rendement.
 4. Zodra de investeringen zijn terugbetaald blijft de winst binnen de organisatie.
 5. De organisatie is milieubewust.
 6. Medewerkers krijgen een marktconform salaris en goede arbeidsvoorwaarden.
 7. Medewerkers werken met plezier.

De principes voor een social enterprise zijn in 2017 uitgewerkt door social-enterprise.nl in een Code Sociale Ondernemingen. Wij hebben een aantal belangrijke principes uit deze code verwerkt in onze modelstatuten.

Toepassing in een coöperatie

Een coöperatie is een rechtsvorm die een winstoogmerk mag hebben, maar de wet zegt niet dat deze winst ook uitgekeerd moet worden. Of je kunt eventuele winstuitkeringen aan oprichters en geldverstrekkers beperken. De principes van een social enterprise zijn dus goed in te passen binnen een coöperatie. Daarnaast spreekt de democratische besluitvorming door leden van een coöperatie vaak meer aan dan die van een BV of stichting.

Enerzijds wordt de coöperatie gezien als een bedrijf, met alle voordelen van dien, anderzijds is met de social enterprise principes verwerkt in de statuten prima de maatschappelijke drive aan te tonen. Wij hebben zoveel mogelijk elementen van deze code van social-enterprise.nl verwerkt in de statuten van de coöperatie.

Een compleet pakket met alles wat je nodig hebt

Met statuten alleen kom je er niet. Daarom helpen we jullie met een compleet pakket:

 1. Een oprichtingsgesprek waarin wordt ingegaan op jullie specifieke situatie
 2. Goed leesbare statuten, in moderne taal, waarbij ten opzichte van een standaard coöperatie diverse bepalingen zijn toegevoegd die het maatschappelijke karakter van de onderneming moeten waarborgen.
 3. Oprichting van jullie coöperatie bij de notaris
 4. Een ledenovereenkomst om offertes en projecten goed te regelen, afgestemd op de modelovereenkomsten voor de wet DBA
 5. Een fiscaal adviesrapport van 25 pagina’s

De kosten voor dit pakket bedragen 1490 euro excl BTW als er geen verder maatwerk in de statuten nodig is. Neem contact op met de adviseur in jouw regio.