VOF contract of overeenkomst: waar moet je vooral op letten?

Een vennootschap onder firma is eenvoudig op te zetten met een overeenkomst en het registeren van een gezamenlijke naam bij de Kamer van Koophandel. Je hoeft niet naar de notaris, maar je kunt de overeenkomst alleen wijzigen als alle vennoten instemmen.

In dit artikel

Voordelen van een vof

Alle vennoten kunnen zelfstandig ondernemer voor de belastingdienst zijn, zodat iedereen gebruik kan maken van de ondernemersaftrek. Je hoeft maar één boekhouding bij te houden, die van de vof, en aan het eind van het jaar wijs je de winst toe aan de verschillende vennoten. Het is aan te raden om de basis voor die verdeling vast te leggen in je overeenkomst.

Nadelen van een vof

Je bent allemaal persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de vof. Als je collega dus een grote fout maakt, kan het zijn dat jij daardoor je huis moet verkopen. Daarnaast beslis je gezamenlijk over alle uitgaven, dus je collega’s bepalen mede of je een nieuwe laptop krijgt of welke leaseauto.

Het vof contract: waar moet je op letten?

Veel vof contracten die je op internet vindt bevatten vooral algemene formules en starten vaak met een grote set definities. Een contract hoeft niet in formele taal geschreven te zijn om geldig te zijn. Wij vinden het vooral belangrijk dat het helder is voor beide partijen. Dus het kan gewoon beginnen met ‘Murat Eli en Frederieke Steensma gaan samen marketingwerkzaamheden verkopen onder de naam Expressionals’.

In de eerste plaats moet het contract de financiële afspraken weergeven. Als je samen een opdracht doet, hoe bepaal je wie welk deel van de opbrengsten krijgt? En als je moet investeren, welk bedrag betaalt ieder van jullie?

Daarnaast moet je regelen wat er gebeurt als iemand ziek wordt of geen tijd heeft, als een opdracht fout loopt, of als je klant niet betaalt. Bespreek met elkaar die situaties, gebruik voorbeelden, en schrijf de belangrijkste afspraken gewoon op in je eigen bewoordingen. Maak het wel concreet, dus niet: ‘dan vinden we samen wel een oplossing’ maar: ‘zolang we geen betere oplossing vinden, betaalt ieder de helft van de herstelkosten’.

Kijk ook hoe je uit elkaar wilt gaan. Wie mag welke klanten meenemen, hoe gaat het met spullen die je samen hebt gekocht?

Let op het aangaan van verplichtingen

Bij een vof zijn beide vennoten gebonden aan de afspraken die één van hen maakt. Dus als de een een Porsche koopt op bedrijfsnaam, kan de leverancier een eventuele vordering ook op de ander verhalen. Of als de één een opdracht aanneemt voor 1000 euro, maar de uitvoering blijkt 10.000 euro te kosten, dan is ook de ander daarvoor aansprakelijk.

Je regelt dit bij de Kamer van Koophandel met een zogenaamde procuratieregeling. Bijvoorbeeld dat iedereen uitgaven mag doen tot 500 euro, en dat voor het aannemen van werk jullie altijd allebei moeten tekenen. Dit wordt dan zichtbaar in het handelsregister zodat de partijen met wie jullie zaken doen, dit kunnen checken (wat ze overigens vaak niet doen).

Wil je aansprakelijkheid beperken? Kijk dan naar een coöperatie.

Als je niet de onbeperkte aansprakelijkheid wilt die hierboven beschreven is, dan kun je in plaats van een vof ook een coöperatie oprichten. Dat werkt vooral goed als je maar een deel van je werk samen doet en ook zelf nog opdrachtgevers hebt. Je factureert dan vanuit je eenmanszaak naar de coöperatie, en die factureert de klant. Lees hier meer…

Meer informatie?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek

Of vul het formulier in en één van onze specialisten neemt telefonisch contact met je op voor een kennismakingsgesprek. Ook vertellen we je meer over onze werkwijze en de kosten in jullie situatie.

Anja van Velsen_de Coöperatie expert
Alfred Griffioen

Deel dit artikel